Πώς θα αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

2025-05-15

Μεγάλες ανακατατάξεις στον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης πρόκειται να φέρει η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου που κατασκευάζεται στο Φίλυρο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο νέο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης που αναμένεται να παραδοθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, στις αρχές του Ιανουαρίου 2027, πρόκειται να μεταφερθεί η πλειονότητα των παιδιατρικών μονάδων, παθολογικών και χειρουργικών, που λειτουργούν διάσπαρτες στα νοσοκομεία της πόλης. Στόχος είναι να αποτελέσει το νοσοκομείο κεντρικό πυλώνα ενός ολοκληρωμένου συστήματος κλινικής υγειονομικής περίθαλψης για παιδιά, νέους και τις οικογένειές τους στη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, από επείγοντα περιστατικά και πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, μέχρι τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, καθώς και νεογνολογική και παιδιατρική εντατική φροντίδα.

Το υπουργείο Υγείας έχει «κλειδώσει» την απόφαση για τη μεταφορά συγκεκριμένων κλινικών, πανεπιστημιακών και του ΕΣΥ, χωρίς βέβαια να αποκλείονται κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά τις πανεπιστημιακές μονάδες, στο νέο νοσοκομείο θα λειτουργούν η Β' Παιδιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, η Α' και η Γ' Παιδιατρικές κλινικές και η Α' Νεογνολογική Κλινική του Ιπποκράτειου με τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, η Παιδοχειρουργική κλινική του «Γ. Γεννηματάς» και η Β' Κλινική Χειρουργικής Παίδων του Παπαγεωργίου.

Αντίστοιχα, από τις μονάδες του ΕΣΥ θα μεταφερθούν το Παιδοογκολογικό, το τμήμα Χειρουργικής Παίδων, το τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου και η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Παίδων του Ιπποκρατείου και από το ΑΧΕΠΑ το τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου.

Ποιες κλινικές παραμένουν

Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος υγείας θα παραμείνει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου η Δ' πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική, ενώ η Παιδιατρική του ΕΣΥ που λειτουργεί στο «Γ. Γεννηματάς» θα μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στη Voria.gr ότι οι ρυθμίσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι για τα παθολογικά παιδιατρικά περιστατικά θα πρέπει να εφημερεύει κάθε μέρα ένα μεγάλο νοσοκομείο. Συνεπώς, μετά τη λειτουργία του Παιδιατρικού του Φιλύρου, οι εφημερίες θα εναλλάσσονται ανά τρεις μέρες με το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επείγοντα περιστατικά που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση θα παραπέμπονται στο νέο νοσοκομείο.

Στη θέση του στο νοσοκομείο Παπανικολάου προβλέπεται να παραμείνει επίσης το Ψυχιατρικό τμήμα Παιδιών και Εφήβων του ΕΣΥ.

Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κλινικών. Αυτό, όμως, που έχει ήδη αποφασιστεί είναι ότι το νοσοκομείο του Φιλύρου θα έχει δύο τομείς, τον παιδιατρικό και τον χειρουργικό και παρότι οι κλινικές θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, η χρήση των κλινών θα καθορίζεται από έναν γενικό διευθυντή (bed manager) ανάλογα με τις ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν.

Τα κτήρια και οι κλίνες ανά μονάδα

Ήδη, εξάλλου, έχει καθοριστεί η δυναμικότητα σε κλίνες των μονάδων που πρόκειται να λειτουργήσουν και συγκεκριμένα:

Νοσηλευτικές Μονάδες

Γενικές Παιδιατρικές‐ παθολογικές/χειρουργικές: 140 κλίνες

Έτοιμες να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΑΦ: 33 κλίνες

Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων: 5 κλίνες

Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Μ.Μ.Μ.Ο.): 5 κλίνες

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.): 33 κλίνες

Ανακουφιστική Φροντίδα: 4 κλίνες

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων: 20 κλίνες

Ημερήσια Νοσηλεία

Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας: 18 κλίνες

Αιματολογικό/ Ογκολογικό: 10 κλίνες

Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας: 18 κλίνες

Χειρουργικό / Επεμβατικό Τμήμα

Γενικά Χειρουργεία: 5

Αίθουσα χειρουργείου ‐ καρδιολογικό: 1

Επεμβατικά Εργαστήρια: 2

Χειρουργεία μικρών επεμβάσεων: 2

Ενδοσκοπήσεις: 2

Σε ειδικά διαμορφωμένο κτήριο, δίπλα στο νοσοκομείο, θα στεγάζεται το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, το οποίο θα διαθέτει ιδιωτικούς υπαίθριους κήπους και χώρους παιχνιδιού. Παράλληλα, ένα τρίτο κτήριο θα στεγάζει πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις διδασκαλίας και έρευνας, που θα περιλαμβάνουν ένα αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας, χώρους γραφείων, μία αίθουσα πολυμέσων, μία βιβλιοθήκη, καθώς και εργαστήρια μάθησης και έρευνας. Άλλωστε, το νοσοκομείο θα λειτουργεί παράλληλα ως πρότυπο κέντρο ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας στη Βόρεια Ελλάδα, προωθώντας την καινοτομία και την αριστεία στην ιατρική πρακτική.

voria.gr