Καλαμαριά: Αυτά είναι τα πέντε νέα πάρκα τσέπης – Πού θα δημιουργηθούν (φωτο)

2025-05-09

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία πέντε νέων πάρκων τσέπης στον δήμο Καλαμαριάς. Ήδη ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής τους.

Οι πέντε μίνι χώροι πρασίνου πρόκειται να διαμορφωθούν σε αναξιοποίητα δημοτικά οικόπεδα στις οδούς Παρανίκα, Τάκη Οικονομίδη, Τάκη Οικονομίδη και Κολχίδος, Χρυσουλίδου και Καραολή και Δημητρίου, συνολικής έκτασης 900 τ.μ. Τα πάρκα θα κατασκευαστούν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ θα περιλαμβάνουν πυκνή φύτευση και όλον τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό, παγκάκια, κάδους, βρύσες και σύγχρονο φωτισμό.

Τα πέντε πάρκα

Πάρκο Παρανίκα

Είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου επί της οδού Παρανίκα 20 συνολικού εμβαδού 68,35τ.μ. Έχει έναν κεντρικό χώρο πλακοστρωμένο με ακανόνιστες πλάκες στον οποίο παλιά υπήρχαν δύο παγκάκια. Επειδή τον χρησιμοποιούσαν για στάθμευση αυτοκινήτων, ο δήμος έβαλε δύο κολoνάκια και τώρα σταθμεύουν μηχανές.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση του μικρού αυτού οικοπέδου από χώρο στάθμευσης σε χώρο πρασίνου με δυνατότητα συγκέντρωσης και στάσης των περίοικων. Θα γίνει αρχικά μια διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από το οικόπεδο, διότι το υπάρχον έχει πλάτος μόλις 80 εκατοστά, ενώ θα αποξηλωθούν οι υπάρχουσες κατασκευές και θα δημιουργηθεί ένα μικρό καθιστικό από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Πάρκο Τάκη Οικονομίδη

Πρόκειται για έναν αδιαμόρφωτο χώρο χαρακτηρισμένο ως πράσινο, συνολικού εμβαδού 227,20 τ.μ. Στόχος του σχεδιασμού αποτελεί η ανάπτυξη του μικρού οικοπέδου με τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης και αναψυχής.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εσωτερικά την επίστρωση κεραμικού δαπέδου και διάτρητων κυβόλιθων και τη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου. Στην είσοδο από την Τάκη Οικονομίδη διαμορφώνονται σημεία στάσης, ενώ κατά μήκος της πλευράς των εσωτερικών διαδρομών ενισχύεται η φύτευση και ταυτόχρονα καλύπτονται οι απαιτήσεις σκιασμού των καθιστικών.

Πάρκο Τάκη Οικονομίδη και Κολχίδος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πάρκο έκτασης 334,83 τ.μ. που είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου από το 1987. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος και χρησιμοποιείται ως μικρό πάρκο γειτονιάς, αλλά κυρίως για τη διέλευση των πεζών. Εντός του υπάρχει ένας διάδρομος που ενώνει τις οδούς Τάκη Οικονομίδη και Κολχίδος, διαστρωμένος με ακανόνιστες πλάκες και έχει τέσσερα καθιστικά σημεία με παγκάκια, όμως δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία λόγω της υψομετρικής διαφοράς των δύο εισόδων και των σκαλοπατιών εισόδου.

Κατά τον σχεδιασμό προτεραιότητα είχε η αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες, η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, όπως και η μείωση των σκληρών επιφανειών με ταυτόχρονη αύξηση της φύτευσής του. Η αρχιτεκτονική πρόταση διατηρεί την υπάρχουσα κίνηση εντός του διαδρόμου στο πάρκο, με τον σχεδιασμό μίας κεντρικής διαδρομής, η οποία ενώνει τους δύο κάθετους δρόμους, ενώ πέριξ της διαδρομής οργανώνονται τέσσερις χώροι στάσης με παγκάκια. Εντός του διαμορφωμένου πάρκου θα φυτευτούν 6 δέντρα και 15 θάμνοι

Η υψομετρική διαφορά από τη βόρεια πλευρά του οικοπέδου με το πεζοδρόμιο Κολχίδος, θα αντιμετωπιστεί με ράμπες μικρής κλίσης, ώστε να καταστεί όλο το πάρκο προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Πάρκο Χρυσουλίδου

Ο χώρος συνολικού εμβαδού 139,80 τ.μ. είναι εντελώς αδιαμόρφωτος και σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Εντός του δεν υφίστανται κτηριακές εγκαταστάσεις, όμως υπάρχει περίφραξη από σύρμα με σιδερένιους πασσάλους στο νότιο τμήμα επί της οδού Χρυσουλίδου.

Στόχος της παρέμβασης είναι η αύξηση του χώρου πρασίνου, η βελτίωση της λειτουργικότητάς του χώρου, η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης και αναψυχής και η ομαλή κυκλοφορία των πεζών στα πεζοδρόμια.

Πάρκο Καραολή και Δημητρίου

Ο χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου έκτασης 128,83 τ.μ. στην οδό Καραολή 66 είναι οικόπεδο αδιαμόρφωτο, μέσα στο οποίο υπάρχουν έξι δέντρα. Στόχος είναι η αξιοποίηση αυτού του μικρού οικοπέδου ως χώρου πρασίνου με τον εμπλουτισμό της φύτευσης και τη δημιουργία υποδομών που θα προσφέρουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και στάσης των περίοικων με παράλληλη διασφάλιση της προσβασιμότητάς του σε όλους.

Για την απρόσκοπτη κίνηση των ατόμων με αναπηρία προβλέπεται η διαμόρφωση ραμπών και η δημιουργία οδεύσεων τυφλών στα πεζοδρόμια.


πηγή:voria.gr